Frageda pruncie a unui calculator de calculatoare...

Motto:
Daca il pui pe fiu-miu sa iti zica ce e taica-so... "calculator de calculatoare"!
Daca ma pui sa iti zic cand am vazut prima data un calculator... nu stiu... probabil cel cu baterii solare adus de taica-mio de la sarbi cu ajutorul caruia a calculat darul la nunta lui frate-so...
Daca ma pui sa iti zic daca mi-am dorit sa lucrez ca informatician... nu stiu... dar de mic m-au pasionat problemele de logica si de matematica simpla.
Daca ma pui sa iti zic daca imi place sa lucrez ca informatician... DA.
De ce? Nu stiu! :)

Am fost nas de cununie deunazi. Stiti ce inseamna asta?! La partea invizibila ma refer. ORDINE SI CURATENI!. Am scos totul din casa, am rasturnat-o cu susul in jos pentru nobila cauza. Degeaba, pentru ca nu a intrat nimeni inauntru, au stat in curte, dar si pe aceasta am facut-o luna/bec. Bataturi si pete de grund pe maini, taieturi si lovituri cauzatoare de grimase asezonate cu o injuratura ca sa taie durerea, erau la ordinea zilei, asta cand nu te durea spatele de nu te puteai misca sau capul de la insolatia facuta pe nesimtite in timp ce replantai iarba pe unde ti-a distrus-o catelul sau alte vremuri grele.

Ideea e ca am dat peste ceva magic. Ceva ce mi-a adus aminte de copilarie. O caseta cu jocuri pentru HC!!! Magnific! Un val de amintiri m-a napadit!
pac-man Primul contact cu lumea jocurilor "pe calculator" l-am avut cand am "imprumutat" 150 de lei din casa si am chiulit o zi de la scoala in clasa a 3-a impreuna cu un amic de clasa a 5-a (mandru ca in clasa a 3-a aveai numai o absenta daca lipseai o zi, el avand 4!) si am spart banii la pac-man.

Urmatorul a fost prin clasa a 4-a cand am ajuns la cineva din cartier cu un Spectrum Sinclair, unde am stat 20 minute pana a incarcat un joc (din 3 incercate, al 4-lea a fost cu noroc) pentru a ma putea da cu motocicleta printre copaci. WOW ce senzatii!! Eram asa de transpus incat parca iesea un pumn din televizorul Sport la care era legat calculatorul si ma lovea in stomac de fiecare data cand ma izbeam violent de un copac.

Dar adevaratul boom a venit cand, intr-o zi de vara, au venit ai mei de la Craiova (fiind mutati deja la Tg Mures) si am primit propriul meu HC-90! O minunatie!!! Eram in vacanta de primavara din clasa a 7-a. Imediat am mers la vecinul de sus sa imi mestereasca un cablu "de date" cu mufa jack mic intr-un capat si cu mufa cu "5 picioare" in celelalt (acest drum facandu-l cel putin o data / saptamana timp de aproape 3 ani, data fiind calitatea cablurilor). Al treilea pas a fost sa cer o caseta cu jocuri de prin vecini (din partea cealalta de oras!). A urmat epoca asteptarilor luuuuuungi (nu sunt atatea u-uri pentru cat am asteptat) pentru incarcarea jocurilor.

Jocuri minunate si senzatii pe care nu le-am mai trait in nici o lume virtuala de atunci incoace!

Jumping Jack

Cronos si al lui Jing it Baby!

In clasa a 9-a (prima de liceu) am inceput sa invat cu adevarat programare. Am mai avut eu contacte cu ea, dar nu o prea pricepeam (desi eu ma credeam as!) si odata cu ea, a inceput explorarea limbajelor de programare (este fascinant cum poti face o masina sa reactioneze cat mai uman posibil). Mergeam peste tot cu al meu HC-90. Incapea in valiza cu care plecam la bunici laolalta cu nedespartitul casetofon, 2-3 cabluri de date si setul de casete cu jocuri sau programe. "Programam" de toate: sigle miscatoare pentru firma lui taica-mio, ceasuri sau fractali (sau ceea ce credeam eu ca sunt fractali... simple linii cu XOR).
fractali cod fractali Programam, si cand scoteam HC-ul din priza disparea toata munca mea (nu aveam casetofon cu record, foloseam un "walkman" banal). Dar era fascinant! A doua zi, o luam de la capat, cu idei imbunatatite de experienta zilelor anterioare.

Incet, incet am "explorat" in intregime saracul HC-90. Am creat primul meu joc in mod text. O minunatie!!! Explorai jungla, cadeai in capcane, te atacau tigrii, etc, jucandu-ma zile intregi in minunata lume randomizata. Nu stiam pe atunci, ca timp de 10 ani (imediat dupa terminarea liceului) voi fi pasionat de un joc similar pe net (MUD). Ne jucam sau cream jocuri pana si la "pregatirea" pentru olimpiada (nu aveam voie cu casete sau casetofoane in laboratotul de informatica).

Era HC-ului a disparut incet, incet, odata cu trecerea in clasa a 10-a si mutarea pe perfomantele XT-uri. HC-ul in sine nu a disparut, donandu-l pe umila suma de 100 de mii la vecinul de sus, care cred ca a consumat mai mult cositor pe cablurile mele decat valoarea HC-ului + cei 100 de mii.

Gone but never forgotten!

P.S. Pentru cei vor sa isi reaminteasca:
http://www.worldofspectrum.org (inclusiv http://www.worldofspectrum.org/ZXBasicManual/)